Kostol sv. Cyrila a Metoda majú v Selciach už 150 rokov

05.07.2013 Banská Bystrica

Bratislava 5. júla (TASR) - Na dnešnú jubilejnú Cyrilo-metodskú diecéznu púť v Selciach pri Banskej Bystrici, ktorá sa konala v atmosfére slávenia 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, podľa slov hovorkyne Banskobystrickej diecézy Zuzany Juhaniakovej, prišlo okolo 1000 veriacich. Pripomenula, že Cyrilo-metodská púť v Selciach má už 150 ročnú tradíciu. Pred tunajším farským kostolom zasvätenom solúnskym bratom sa dopoludnia zhromažďovali veriaci z okolia, TASR oslovila aj skupinu asi 50-tich pútnikov z neďalekého Priechodu a Podkoníc.

Ako Miroslav z Priechodu povedal, sv. Cyril a Metod boli veľkými osobnosťami v histórii. "Chcel by som sa aj ja zapojiť a vzdať im vďaku za to, že prišli k nám, dali nám vieru, kultúru," dodal Miroslav. Púť ho obohacuje, nakoľko sa na nej stretne mnoho veriacich z blízkeho okolia, známych a je pre neho potešením. Vladimíra z Podkoníc konštatovala, že púť prináša nielen osobný zážitok, ale aj spoločné duchovné zážitky. Po ceste, ktorá im trvala dve hodiny, si spievali a modlili sa ruženec a litánie, priblížila Vladimíra.

"Chodievame sem už viac rokov v tento deň s manželom," povedala pre TASR Mária z Banskej Bystrice - Podlavíc. Podľa jej slov si solúnskych bratov váži nielen preto, že šírili vieru. "Rovnako priniesli písmo, pozdvihli kultúru tohto národa, tak si to vážim," vyjadrila sa Mária o vierozvestcoch. Pavol z Priechodu chodieva na Cyrilo–metodskú púť pešo pravidelne posledných 12 rokov. "To je už taká tradícia u nás," konštatoval s tým, že k takejto úcte boli doma vedení.

Slávnostnú svätú omšu dnes celebroval generálny vikár Banskobystrickej diecézy Branislav Koppal. "Touto púťou sa pripájame k hlavnej oslave, ktorá sa koná v Nitre za účasti pápežského legáta, je tam prítomný aj náš banskobystrický biskup Marián Chovanec," povedal pre TASR selčiansky farár Gabriel Brendza.

Pokračoval, že selčiansky chrám bol jedným z prvých v Hornom Uhorsku a na Slovensku zasvätený solúnskym bratom. Tunajší farár Július Plošic za podpory banskobystrického biskupa Štefana Moysesa dal namaľovať obraz znázorňujúci sv. Cyrila a Metoda, ktorý sa nachádza v kostole. Moyses na 1000. výročie príchodu solúnskych bratov požehnal v roku 1863, teda pred 150. rokmi, oltárny obraz, čím sa farský chrám stal prvým kostolom na Slovensku zasvätený vierozvestcom.

"Selčania si od roku 1863 solúnskych bratov veľmi ctili. Zapamätali si povzbudenie biskupa Moysesa i farára Plošica, ktorý ich pri svojom odchode zo Seliec prosil, aby nezabudli na cyrilo- metodskú úctu," podotkol Brendza. Ako k histórii pútí uviedol, hoci za totality mali len lokálny charakter a boli obmedzené na kostol, nikdy neprestali. Znovu obnovené boli koncom 90-tych rokov za biskupa Rudolfa Baláža.

Ten v roku 1998 vyhlásil Selce za centrum cyrilo-metodskej úcty v Banskobystrickej diecéze. Ako Brendza vysvetlil, znamená to, že popri mariánskych pútnických miestach sa selčiansky farský chrám biskupom odporúča ako miesto pútí, úcty, ktoré majú vyhľadávať veriaci práve okolo 5. júla, aby sa tu spoločne modlili k solúnskym bratom.

Juhaniaková pripomenula, že od 31. mája tohto roku je v kostole v Selciach aj určitým fyzickým spôsobom prítomný jeden z jeho patrónov, sv. Konštantín, nakoľko tu uložili relikviu z jeho kosti. "Vieme, že telo sv. Konštantína odpočíva v Ríme, v Bazilike sv. Klimenta a sme veľmi radi, že na území našej diecézy v tomto vôbec prvom slovenskom kostole, ktorý bol zasvätený Cyrilovi a Metodovi, môžeme mať kúsok z jeho ramena, kosti," dodala Juhaniaková.
 

Vyberte región